Om hudvårdsföretaget Verso och dess viktigaste ingredienser

“Verso” betyder “bakvänd” på latin men när det kommer till varumärket Verso och deras produkter är ingenting bakvänt! Tvärtom ligger företagets fokus på att tillhandahålla de allra bästa hudvårdsprodukterna. De har bland annat produkter som motverkar åldrande samt håller din hud frisk och elastisk.

Versos produkter är 100 % veganska och fria från toxiner, sulfater och andra tveksamma ämnen. Företaget etablerades i Stockholm under 2013 och har som målsättning att göra din dagliga hudvårdsrutin såväl enklare som mer tidseffektiv. I deras kollektion av hudvårdsprodukter finner du därför produkter som underlättar och påskyndar din hudvårdsrutin. Mottagandet har också varit väldigt positivt och många kunder upplever produkterna som rentav fantastiska!

Den enskilt viktigaste ingrediensen som Verso arbetar med är deras alldeles egna A-vitaminkomplex Retinol 8. Denna ingrediens förekommer i flera av företagets produkter. Retinol 8 har fått sitt namn utifrån att ingrediensen anses vara åtta gånger så effektiv som traditionellt retinol. Denna ingrediens främjar inte bara hudens kollagenproduktion utan motverkar även tecknen på åldrande. Detta genom att hålla din hy frisk och elastisk.

Verso använder sig av flera effektiva ingredienser

Utöver Retinol 8 använder sig Verso även av flera andra spännande ingredienser:

 • Sheasmör
  Verso är ett företag som är känt för sina närande hudvårdsprodukter. Här spelar sheasmör en viktig roll. Denna ingrediens är nämligen fullpackad med närande och återfuktande egenskaper som gör produkterna lätta, krämiga och hydrerande för din hud. Ingrediensen består av fett som har utvunnits ur nötter från sheanötsträdet. Fettet är rikt på triglycerider och fettsyror som återställer hudens normala barriärfunktion. Sheasmöret smälter omedelbart så fort det kommer i kontakt med din kroppstemperatur. Det bildar därmed ett tunt lager av fukt som ligger ovanpå din hy.
 • Veteextrakt
  Veteextrakt är en annan viktig ingrediens som Verso använder sig flitigt av. Vete är känt för att ha exfolierande egenskaper. Veteextrakt är dock mest känt för att ha en lugnande effekt på huden. Extraktet lindrar omedelbart hudirritation och klåda. Detta beror på att veteextrakt är rikt på fettsyror. Ingrediensen är även rik på linolsyra, ett ämne som stärker hudens skyddande barriär.

Om du vill förbättra din hudhälsa bör du absolut testa några av Versos effektiva produkter!

Vilken är den bästa 4g-routern

Flexibilitet på riktigt med en 4-g router – En router som kopplar upp sig mot 4g-nätet fungerar nästan överallt i landet, och kan användas både hemma, i bilen eller på semesterresan. Det enda som krävs är elförsörjning till routern eller ett laddat batteri, och att man inte befinner sig utanför teleoperatörernas nät. Att välja bästa 4g-router är såklart viktigt för att få en positiv användarupplevelse, och det är värt att tänka på att olika routrar passar till olika mobilnät, eftersom de använder sig av olika sändningsfrekvenser. Detta är inte en inställning som man kan ändra i efterhand, utan något som är inbyggt i routern från början, och därför är det viktigt att hålla koll på.

Router – Prestanda vs pris

Generellt finns det ingen större anledning att välja den dyraste routern för att få bättre surf, då de modeller som finns på den svenska marknaden alla ger bra prestanda i förhållande till sitt pris. Men vad som är värt att tänka på är att i förhand kolla upp vilka routrar som funkar med vilka mobiloperatörer. Om man vill byta operatör kan det innebära att man måste byta ut sin router med för att få optimal prestanda, och detta kan bli både bökigt och tidskrävande. Lägg därför en stund på att undersöka vilka operatörer som har bäst täckning i området och välj klokt!

Tre saker att tänka på i valet av 4g-router

 • 4g-routern fungerar inte utan ett sim-kort, vilket operatören skickar med när man beställer ett abonnemang. Det är viktigt att komma ihåg innan man försöker koppla upp sin router, för att spara tid och frustration!
 • Utvecklingen av 4g-routrar har gått fort, och även om det rent tekniskt går att använda en äldre router är det i de flesta fall bättre att köpa nytt, så att inte routern blir en bromskloss. Med bättre teknik har det byggts routrar med högre kapacitet än vad som behövdes för fem år sedan, och man kan jämföra det med att använda en fem år gammal mobiltelefon; det fungerar, men det går onödigt långsamt.
 • Många 4g-routrar kan idag användas med sina inbyggda batterier, men de olika modellerna har väldigt olika prestanda på denna punkten. Är denna funktionen viktig, så prioritera att köpa en router med bra batteritid, trots att de ofta kostar lite mera vid inköp.
This entry was posted in Teknik.

För- och nackdelar med intimprodukt

Vilka fördelar och nackdelar en lufttrycksvibrator har beror självklart på individuella åsikter när det kommer till känsla. Men det finns även ett par faktorer som gäller oavsett vem som använder den. En större jämförelse av produkten nämner dessa fördelar och nackdelar med satisfyer pro 2 next generation.

Fördelar med satisfyer pro 2 next generation

 • Vattentät
  Att produkten är vattentät innebär att den kan användas i duschen eller i badet. Det skapar en större flexibilitet än om den inte varit vattentät. För vissa är detta oväsentligt – för andra helt avgörande i val av produkt.
 • Rengöring
  En annan fördel som lyfts upp är att den är lätt att göra ren. Satisfyer pro 2 next generation är tillverkad av mjuk silikon (munstycket). Ett material som lätt rengörs med vatten och tvål. Att dessutom hela produkten är vattentät gör ju även att den lättare kan rengöras utan att man behöver tänka på hur den hålls vid kranen.
 • Uppladdningsbar
  Alla vibratorer går på batteri. Men alla har inte uppladdningsbart batteri redan inmonterad. Detta är en stor fördel då det är enkelt och snabbt att ladda upp den. Detta istället för om batterierna behövts bytas varje gång.
 • Fungerar med glidmedel
  Testpersonerna lyfter fram att det är en fördel att satisfyer pro 2 next generation kan användas med glidmedel. Däremot behöver detta vara vattenlösligt eftersom det är silikonprodukter som ska rengöras.

Nackdelar med Satisfyer pro 2 next generation

 • Ljudet
  Även om det i produktbeskrivningen till Satisfyer pro 2 next generation anges att vara väldigt tyst så har vissa i testpanelen påpekat att ljudet är lite för högt. För de som är noga med att ljudet är extremt lågt kan eventuellt andra produkter passa bättre. Däremot har ljudnivån gått ner sedan föregående modell.
 • Plastig?
  En del testdeltagaren ansåg att den var något plastig. Eller rättare sagt – hade en plastig känsla. Handtaget är tillverkat av plast och kan därmed ge en viss ”billig” känsla. Den upplevs kanske inte lika exklusiv som andra modeller.
 • Laddtiden
  Laddtiden inför första gången den ska testas är längre än övrig laddtid. Första gången behöver batterierna helt enkelt ”boostas” och enligt instruktionerna krävs det 8 timmar. Det kan upplevas länge för någon som redan väntat länge på att använda den.

Kamerabevakning, inbrottslarm och övriga säkerhetstjänster

Vilka tjänster kan ett företag välja på för att skapa säkerhet för personer och egendom? Det finns allt från kamerabevakning med uttryckning till dimgeneratorer…

Kamerabevakning utomhus

Perimeterskydd kallas det skydd som sker utanför skalskyddet. Det kan uppnås genom exempelvis kamerabevakning utomhus. Kamerorna kan bevaka allt från parkeringar till öppna ytor på företagets mark.

Exempelvis kan rörelsesensorer aktivera kameran som direkt skickar larm till larmoperatörer vilka ser live vad som händer på platsen. Avbryt inbrott – innan de ens hunnit bli påbörjade.

Kamerabevakning inomhus

Med kamerabevakning inomhus skapas flera extra säkerhetsnivåer. För det första minskar risken för stölder och överfall. För det andra kan eventuella brott lättare utredas och personerna fällas. För det tredje aktiveras dessa kameror, så att larmoperatörerna ser videon, i det fall överfallslarm aktiveras.

Dimgenerator

En dimgenerator skapar en tjock dimma när larmet aktiveras. Den kan exempelvis sitta i rum där det finns extra värdefull information eller produkter. Med den tjocka dimman i rummet blir det näst intill omöjligt att orientera sig. Medan dimman skyddar kan polis och väktare hinna till platsen.

Överfallslarm

Överfallslarm är mycket vanligt inom sjukvården, anstalter och vissa behandlingshem. Men det är även vanligt i butiker och inom vissa branscher. De anställda kan känna sig trygg i att väktare snabbt är på plats vid exempelvis överfall. Överfallslarm kan även vara kopplat till kamerabevakning.

Brandlarm

Brandlarm kan vara en enkel dosa som tjuter när den aktiveras av rök och värme. Många företag väljer däremot de mer avancerade modellerna som ingår i ett företagslarm. Därmed får larmbolaget information om larmet aktiverats och väktare samt räddningstjänst kan kallas till platsen.

Driftslarm

Driftslarm är larm som är utformade för att minska risken för längre driftstopp. Det kan exempelvis vara ett företag som förvarar produkter som aldrig får bli varmare än en viss temperatur. Därmed kan driftlarmet varna om temperaturen börjar närma sig de kritiska nivåerna.

Vattenlarm

Vattenlarm varnar om det kommer fukt/vatten på enheten. De kan därmed placeras där risken för vattenläckage eller vattenskada är extra stor. För privatpersoner är det vanligast med vattenlarm i skåpet under handfatet.

Ytterligare larm

 • Inbrottslarm – Larmar när dörr eller fönster öppnas
 • Vibreringslarm – Larmar vid stora vibrationer på ett fönster
 • Lufttryckslarm – Larmar om lufttrycket i en fastighet faller, vilket sker när en dörr eller ett fönster öppnas.

Reparera iPhone? Tänk på det här

Reparera iPhone? Tänk på det här

Att reparera sin iPhone istället för att köpa en ny har många fördelar. Dels blir det billigare och dels är det bättre för miljön. Många skador på iPhones är dessutom möjliga att laga så innan du trycker på ”köp-knappen” för en ny mobil bör du överväg att försöka reparera din iPhone. Om du tänker göra det så finns dock några saker som är bra att göra innan. Nedan kan du läsa mer.

Hitta en seriös verkstad

Att hitta någon som utför reparationer på iPhones och andra mobiltelefoner är idag inte så svårt. Kanske har du gått förbi en kiosk som skyltar med ”Reparera din iPhone här” eller ”Vi lagar din iPhone”. Det behöver givetvis inte vara något fel på dessa men bra att tänka på är att det finns både certifierade och icke-certifierade verkstäder när det kommer till just iPhone.

Skillnaden mellan dessa är att dom som är certifierade endast använder originaldelar från Apple. Dom icke-certifierade använder normalt sett delar från tredjepartstillverkare. Även här betyder inte det automatiskt att det behöver vara ett sämre val, eftersom även dessa delar idag håller en hög kvalitet. Det kan dock vara bra att tänka på. I övrigt kan det vara bra att fråga efter sådant som:

 • Priser
 • Hur lång tid reparationen kommer att ta
 • Vilka förberedelser dom förväntar sig

Innan du lämnar eller skickar in telefonen

Vissa verkstäder som erbjuder sig att reparera din telefon tar gladeligen över den direkt över disk utan att nämna några förberedelser. Därav nämndes den punkten tidigare i texten, då det är ett ganska viktigt steg innan man lämnar ifrån sig sin telefon.

Det allra viktigaste att göra är att se till att säkerhetskopiera den data som finns, ifall den mot förmodan skulle försvinna under reparationen. Det är också viktigt att stänga av funktionen ”Hitta min iPhone” om man har den aktiverad.

Reparera iPhone själv?

Om man inte vill lämna in sin iPhone, kan man på reparera den själv? Ja och nej. Det finns mycket man kan göra själv, var av det mest populära är att byta skärm, men det är inget enkelt arbete och det är viktigt att man vet vad man ger sig in på. Det blir dessutom dubbelt arbete med att få tag på bra reservdelar.

Om du vill testa att reparera en iPhone på egen hand är ett bra tips att leta rätt på guider på internet, antingen i bild och text eller i videoformat.

This entry was posted in Mobiler.

5 Misstag de flesta kvinnor gör när de bär parfym och hur man fixar dem

Att använda en doft är enkelt – en liten puff och du är klar. Men att använda parfymer på ett bra sätt kräver lite mer stil och finess. Visste du till exempel att rätt placering beror helt på både den miljö där den används och den klädsel och accessoarer som du ska ha? Och vanan du har med att puffa på handlederna och sedan gnugga ihop dem? Som tur är kan några enkla tips sätta dig på rätt kurs igen. Här är fem vanliga misstag kvinnor gör när det gäller att köpa och använda parfym och hur man fixar dem i ett nafs.

Gnugga inte – bara spraya

Att nästan omedvetna vana att spraya lite doft på handlederna och sedan trycka ihop dem innan du går vidare till halsen är faktiskt en mycket dålig idé. Varför? Friktionen som skapas genom att gnugga värmer upp huden, som producerar naturliga enzymer som ändrar doftens gång. Mest påverkade är de övre och mellersta noterna, och den sista och längsta perioden av din doft utvecklas. Med en blommig doft som värms upp kommer i slutändan att förlora sin skärpa. För att bevara integriteten hos din doft (och även se till att den håller längre på huden), puffa båda handlederna lätt, låt vätskan sjunka in, och sedan gör absolut ingenting alls.

Miljön är viktigast

När det gäller lagring är parfymen nästan som en levande organism. Den är extremt känslig för miljöförändringar. Parfym gillar inte att gå från kallt till varmt. Sådana förändringar i temperatur startar oväntade kemiska reaktioner inom de naturliga ingredienserna, och därför åldras parfymen snabbare. Lämna du en citrusdoft i ett ångande badrum, påverkar det friskheten och kan göra att en råvara, som patchouli, luktar lite konstigt. Ultravioletta strålar kan också ändra en parfyms färg och ändra gula toner till gröna. Du skulle aldrig lämna en flaska champagne i solen. Överraskande nog så är det bästa stället att lagra en parfym i lådan den ursprungligen kom i, och vid rumstemperatur. Om du vill gå ett steg till, överväg att behandla den som en fin flaska vin: Många lagrar en eller två flaskor av sin signaturdoft i kylskåpet.

De bästa parfymerna kommer i små paket

Ömtålig som den är, så bör parfym konsumeras snabbt. Att hålla en halvfull flaska på hyllan gör att syre (parfymens naturliga fiende) långsamt bryter ner doftens molekyler, vilket förändrar dess sammansättning. Naturligtvis, om du använder på din signaturdoft dagligen, kommer en stor 6,8-millilitersflaska sannolikt inte att bli förstörd, men mindre flaskor (2,4 – 1,2 milliliter) är att föredra, eftersom de kan hålla sig färska i upp till tre månader. Och om du bara har en stor flaska att välja på vid parfymdisken? Förutsatt att den har en skruvlock eller propp, kan du alltid dekantera vätskan i mindre flaskor eller stoppa in dina halvtomma dofter i kylskåpet för att behålla sin doft.

Syntetiska är inte ett fult ord

Folk älskar tanken på helt naturliga parfymer, men det finns inte alltid. Den kanske mest populära noten, mysk, kom tidigare från djur och ger mjukhet till doften och förbättrar dess spår. Andra dofter, såsom pion, fresia, och liljekonvalj, kan inte utvinnas genom naturlig extraktion eftersom de inte släpper någon som helst arom. Därför tvingas man att istället återskapa dem med en blandning av syntetiska molekyler. Och medan några av de bästa parfymörerna har använt en blandning av naturliga och syntetiska molekyler sedan slutet av 1800-talet, är idag kemiska skapelser hårt kontrollerade och testade för säkerhet av hälsoorganisationer. Av den anledningen är en blandning av eteriska oljor och konstgjorda ingredienser säkerställa högsta kvalitet på doften.

När du är osäker, använd huvudet (eller håret)

Några regler för sunt förnuft kan ta en doft långt. Parfym varar inte länge på torr hud, så därför mör man använda även en passande kroppslotion till din doft eller en oparfymerad fuktighetskräm för att förhindra luktstörningar. Täck inte heller kroppen med kläder på de ställen där du applicerar doften. Inrikta dig istället på de områden som utsätts för luften: nackens och handledernas pulspunkter eller armvecken, om du bär en ärmlös blus. Det enda undantaget är dock om du är i ett intensivt varmt klimat, då är det bäst att inte applicera doft direkt på kroppen. När du svettas kan de naturliga oljorna i huden förstöra din parfym snabbare, samtidigt som alternativet att lätt puffa ditt hår, halsduk, eller sarong är bättre. Eftersom de rör sig med luften, hjälper det att sprida doften.

Slipa golv

Slipa golv

Oavsett om du ska slipa till golvet hemma i huset eller lägenheten eller i sommarstugan så behöver du inte anlita någon för att göra jobbet. Att slipa golvet är inte så svårt som man kanske kan tro om man är någorlunda praktiskt lagd och har ett intresse av att göra det bra och tålamod att läsa på innan. Att göra det själv kan vara både roligt och lärorikt och kanske leda till ett nytt intresse där du ger dig in på ännu mer hemmafixande med tiden.

Att hålla ett trägolv helt rent och fritt från repor och annat är i det närmaste omöjligt. Lacken mattas med tiden ner, det blir repor i golvet, märken från klackar, möbler som dragits över ytan och kanske även av barn som lekt med saker och tappat ut grejer eller repat golvet med sina leksaker.

På internet kan man hitta den mesta informationen som behövs om det mesta. Så även när det kommer till att slipa golven. När ska de slipas till att börja med? Hur mycket ska slipas? Vad behöver man göra för förberedelser? Frågorna är många och svaren likaså.

Förberedelser

Viktigast innan man börjar är att göra grundjobbet med att läsa in sig. Att göra det fel kan innebära dyra extrakostnader inte bara för att anlita någon som ska slipa golvet utan som måste börja med att fixa till de eventuella skador ett oförsiktigt första agerande kan ha föranlett.

Först måste du gå och hyra en slipmaskin. Var så noga du kan vid uthyrningsdisken och berätta vilket slags golv du har, hur länge sen det var det slipades, din egen erfarenhet i området och så vidare. Allt för att få så bra förutsättningar som möjligt. Innan du börjar måste du först ta bort all befintlig lack med polish, städa rent i hela rummet och förvara möbler och annat långt från allt slipdamm.

När du hyrt maskinen och städat är det dags att dra igång. Det är också viktigt när du väl börjar slipa att du slipar så djupt att den gamla lacken försvinner och man ser den nya träytan. Utrusta dig med ansiktsmask och rör maskinen försiktigt över golvet tills du anser att ytan är bra. Lägg sedan på ett finare sandpapper och jämna till alla ytor.

Hårbortransplantation – i Sverige eller utomlands?

Hårbortransplantation – i Sverige eller utomlands?

Att håret tunnas ur upplevs som ett stort problem för många. Från att ha haft en rejäl kalufs på huvudet till att nästan inte ha något hår alls är något som kan ge självkänslan en ordentlig törn. Som tur är finns en åtgärd för detta problem och det är att få hjälp med hårtransplantation. Detta kan man göra både hemma i Sverige men även utomlands – men vad är egentligen bäst?

Seriösa kliniker på hemmaplan

Det finns gott om kliniker runt om i landet som utför hårtransplantationer. Dom flesta och allra största finns förmodligen i Stockholm och många väljer att söka sig dit. Funderar man på att göra en hårtransplantation i Stockholm, förslagsvis på någon av dom större klinikerna, kan man vänta sig ett bra resultat av seriösa och välutbildade utförare. Man är i trygga händer både före, under och efter behandlingen och man är garanterad uppföljning och annat som kan vara bra.

Behandlas utomlands

Det går som sagt att göra den här typen av behandlingar utomlands också. Bland annat Istanbul är populärt, troligtvis mest för att priset är lägre än hemma i Sverige. Det man ska tänka på är dock att det medför vissa risker. För det första kan man inte försäkra sig om att resultatet blir lika bra och skulle det uppstå komplikationer blir det besvärligt att ta sig hela vägen tillbaka. Samtidigt innebär detta att man har samma garanti som hemma i Sverige. I alla fall om man anlitar ett svenskt företag. Det finns exempelvis företag som både har hårtransplantation i Stockholm och via filialer i Istanbul.

Vad ska man välja?

En hårtransplantation i Stockholm eller någon annanstans i Sverige kan upplevas säkrare och mer riskfritt (även om det inte måste vara så). Framförallt är man nära hemma och kommer hem fortare efter utförd behandling.  Bara det är en trygghet.

Att däremot välja en utländsk klinik utan svensk garanti kan absolut inte rekommenderas.

Att det är billigare i till exempel Istanbul lockar många men det är viktigt att man är medveten om att olika typer av problem kan uppstå. Man får helt enkelt väga för- och nackdelar mot varandra för att komma fram till vad man själv tycker är viktigast. Priset väger tungt och för många är det helt avgörande. Men då ska man välja en svensk aktör med goda omdömen och som ger garanti och säkerhet hela resan.

Gör dig redo för hårborttagning med laser

Gör dig redo för hårborttagning med laser

Funderar du på att göra hårborttagning med laser i Stockholm eller i en annan stad? Det är en ganska lång process, och inför ett långsiktigt åtagande är det viktigt att man förbereder sig ordentligt. Det finns ett antal saker som är bra att känna till innan du påbörjar behandlingen. All nödvändig information kommer du givetvis att få av din behandlare, men det kan vara intressant att på förhand veta ungefär vad man behöver göra.

Praktiska förberedelser

Det krävs inte särskilt mycket praktiska förberedelser för den som ska göra hårborttagning med laser. Något som är bra är att klippa eller raka bort håret som ska tas bort. På så vis kan man få ett litet bättre resultat, givet att man gör det strax innan behandlingen.

Viktigt är dock att man inte plockar, bleker eller vaxar hår i området som ska behandlas innan behandlingen. Detta eftersom lasern enbart kan påverka de hårstrån som är pigmenterade. Som https://www.hårborttagninglaserstockholm.se skriver, som gör hårborttagning med laser i Stockholm, så värmer laserinstrumenten håren direkt i hårsäcken.

Det gör ont

En del överväger att göra behandlingen, men tar inte steget av rädsla för att det kan göra ont. Visst känns det som små korta stick under huden under behandlingen, men det är inte smärtsamt. En stund efter behandlingen kan det kännas som en lätt solbränna. Du behöver alltså inte vara orolig för smärta, och ha det som en faktor i beslutet om du ska göra behandlingen eller inte.

Vänd dig till en seriös klinik

Ska du göra hårborttagning med laser i Stockholm eller annan större stad, har du flera kliniker att välja mellan. Lägg ned tid och energi på att utforska de aktörer som finns. Verkar de seriösa, med utbildade och auktoriserade hudterapeuter? Har de referenser som de kan visa upp? Har de kanske till och med en läkare i personalen som kan ge råd vid behov?

Det finns en rad olika faktorer som kan spela in i valet av klinik och det är till exempel just viktigt att kontrollera att utbildning och auktorisation finns. En bra plats att börja leta på är valfri sökmotor – skriv bara in ”hårborttagning med laser i Stockholm” (om du bor i Stockholm) och börja granska de träffar du får.

 

Utbilda dig till tandhygienist

Utbilda dig till tandhygienist

För yrken inom tand- och munhälsa råder stor brist och den som funderar på att utbilda sig till tandhygienist kan vänta sig en säker framtid efter avslutad utbildning.  Programmet finns att läsa på ett flertal orter i landet och är en högskole-/universitetsutbildning med särskilda krav på legitimation från socialstyrelsen.

Plugga i två eller tre år

Det finns två varianter av utbildning för den som vill plugga till tandhygienist, där den ena varar i två år och den andra i tre. Skillnaden är att det treåriga programmet avslutar med ett fördjupningar som sedan leder till en kandidatexamen. Den som läser den treåriga varianten kan dock efter dom första två åren ansöka om legitimation hos socialstyrelsen och börja arbeta. Många arbetsgivare kräver dock att man ska ha läst kandidatexamen för att få anställning, och tandhygienistförningen arbetar för att det ska bli ett krav att läsa just denna.

Tandhygienistexamen motsvarar 120 hp och kandidatexamen i oral munhälsa, som den heter, motsvarar 180 hp.

Möjlighet att läsa på distans

Om inte utbildningen finns på den ort man är bosatt eller ens i närheten och man saknar möjligheter att flytta går det även att läsa på distans. Stora delar av utbildningen går att genomföra på egen hand via en onlinebaserad plattform men man får dock räkna med att det kommer ske några träffar per termin för praktiskt lärande. Vissa tentor kan även behöva genomföras på plats beroende på vilken högskola eller universitet man väljer.

Framtiden

Att läsa till tandhygienist ger en bra utbildning för en bransch där det råder stor brist. I dagsläget saknas många yrkeserfarna inom området och efterfrågan på nyexaminerade väntas öka dom kommande åren, som till stor det beror det på stora pensionsavgångar.

Som utbildad kan man jobba inom både privat och offentlig vård, och förutom att arbeta på en tandklinik med munhälsa i fokus kan man även jobba som:

 • Produktspecialist eller säljare hos olika dentalbolag.
 • Chef eller arbetsledare på klinik, dentalbolag eller läkemedelsföretag som har produkter inom tand- och munhälsa.

Snittlönen för en tandhygienist ligger på ca 32 000 kronor i månaden men yrkeserfarenhet, ålder och var man bor kan spela roll när det kommer till lönesättningen. Efter avslutad utbildning är det i regel inga problem att hitta jobb, och vill man sedan fördjupa sig ytterligare finns andra fortsättningskurser att läsa för den som vill.