Torka kängorna rätt

En viktig del av utrustningen när man ger sig ut på vandring är kängorna. Att ha bra kängor är en avgörande faktor för om vandringen kommer gå bra eller inte. Trasiga kängor som läcker in vatten, eller trånga kängor som ger skavsår kommer med stor sannolikhet att göra vandringen misslyckad – eller i alla fall inte så rolig som den skulle kunna vara.

Det finns ett antal saker man bör tänka på för att kängorna ska hålla så länge som möjligt, så att de kan vara med på många, många vandringar framöver. En av de sakerna är torkningen.

Undvik torkskåpet

Många som kommer hem efter en blöt vandring kanske väljer att stoppa kängorna i torkskåpet, eller snabbtorka dem vid ett element. Att göra så är inte bra för lädret och kan faktiskt förstöra skorna till och med. Ifall kängorna torkas i en temperatur över 40 grader, riskerar du nämligen att få sprickor i lädret.

Det bästa är att helt enkelt ha god framförhållning och torka dem i rumstemperatur. Använder du något annat hjälpmedel – så som hårfön eller liknande – är det viktigt att se till att kängorna inte utsätts för mer än just 40 grader.

Sug åt fukten

Ett tips är att stoppa något i skorna som hjälper till att suga åt fukten. Det här gör torkningsprocessen snabbare utan att skada skorna på något sätt. Tips på vad man kan lägga i dina skor är papper, så som tidningspapper till exempel.

Många väljer också att torka dem framför brasan när de kommer hem efter en lång och blöt vandring – eller kanske till och med i en stuga som är en del i en etapp på vandringen. Det här kan göras, dock krävs det viss försiktighet.

Torka gärna kängorna vid elden – men se till så att de inte är för nära och utsätts för mer än ovan angivna temperatur (40 grader).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *