Att välja handtag till köket

Visst, det kan kännas som en liten detalj – men handtag i köket är sannerligen en detalj som bidrar stort till helheten. Metall, trä, knoppar eller draghandtag? Det finns många olika varianter. Trots allt kommer man att använda handtagen på en daglig basis under många år, så det är i alla fall en detalj som inte bör förbises. Om man förhastar beslutet kommer man kanske ångra sig lite längre fram.

Med det sagt, är det inget större projekt att byta dem. Det optimala är dock givetvis att välja rätt handtag från början. Här ger vi tips på ett antal faktorer att överväga inför köpet.

Knopp eller regelrätt handtag?

Det finns inte direkt några strikta regler att förhålla sig till när man ska välja mellan knoppar eller mer klassiska handtag. Många anser dock att en blandning är det allra bästa – då med knoppar på skåp och handtag på lådor. Lådor kan vara tunga att dra ut och ett regelrätt handtag kan därför vara bekvämt att ha.

Hur stor skillnad det faktiskt blir i praktiken är dock oklart. En låda kan också enkelt dras ut med en knopp i de flesta fall. Men det har givetvis också en estetisk effekt – små knoppar på skåp ser bra ut. Avlånga handtag ser inte alltid riktigt lika bra ut på skåp. Men det beror givetvis också på hur luckorna är utformade.

Yta och material

Det här är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Många tänker att man ska matcha kranen och köpa silvrigt – men lika många anser att detta inte är nödvändigt. Så länge handtagen eller knopparna matchar med andra ytor i köket, kommer det troligtvis att se mycket bra ut. Det finns också material som går mer eller mindre ihop med en kran i rostfritt eller borstat nickel. Hit hör till exempel mässing, brons och aluminium.

Bekvämlighet

Som nämnt i inledningen kommer du troligen att använda dina handtag på en daglig basis. En viktig faktor är således bekvämligheten. Testa gärna handtagen innan du köper ett större antal. Ett annat alternativ, om du köper online, är att beställa hem och testa dem, ifall det går. Många butiker har generösa regler just för detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *