Olika typer av bröllop

Få saker i livet är roligare än att planera ett bröllop. Att säga ja kommer att förändra ert liv för alltid. Många ser ett bröllop som en av livets största fester där nära och kära samlas och firar kärleken. Andra vill ha en liten och intim tillställning med bara ett fåtal gäster eller kanske inga gäster alls. Det finns inga rätt och fel när det gäller bröllop och det är bara ni som bestämmer. Det kan vara svårt att stå emot förväntningar som finns från släkten så det gäller att vara stark och noga tänka igenom vad just ni vill med ert bröllop.

Stora bröllop

Ett stort bröllop kräver mycket förberedelser. De flesta par börjar minst ett år i förväg, andra ännu tidigare. Det första man ska göra är att bestämma sig för ett datum. Vissa väljer ett symboliskt datum, till exempel det datum som man träffades för första gången eller det datumet som man blev ett par på. Vissa väljer att arrangera bröllop i samband med en högtid som Midsommarafton, Kristi himmelsfärd eller Nyårsafton. Fördelen med att gifta sig i samband med en högtid är att det ofta finna några eller någon heldag så att gästerna inte behöver ta ledigt från jobbet för att vara med er.

Små bröllop

En del par drömmer inte alls om den stora bröllopsfesten med många gäster. Kanske gifter man sig borgerligt med bara 2 vittnen närvarande eller så bjuder man in sina familjer och har en liten kyrklig ceremoni. Även om man har ett litet bröllop så är det vanligt att man har någon form av mindre fest eller bröllopsmiddag efter själva vigseln. Man kan också arrangera ett bröllop utomlands på någon svensk ambassad eller konsulat. Det är dock inte alla svenska ambassader som förrättar vigslar så ni måste först kolla upp om ambassaden i det land ni är intresserade av har vigselrätt.

Bröllop utomhus

I Sverige kan man också ha bröllop utomhus om man så önskar. Det kan vara på ett vetefält, på klipporna intill havet, på en strand eller någon annan plats som betyder mycket för brudparet. Svenska sommaren är magisk men det finns ju alltid risk för regn så om det är möjligt kan det vara bra med en back up lösning. Man kan också arrangera ett bröllop på ett slott eller herrgård och ha själva ceremonin i trädgården. Skulle det börja regna kan man alltid flytta in ceremonin inomhus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *