Överfallslarm kan minska oro

Överfall är som tur är relativt ovanliga i Sverige. Men trots detta är det många som känner oro när de till exempel joggar efter mörkrets inbrott. Ett överfallslarm förhindrar inte själva överfallet om nu oturen skulle vara framme, men det kan däremot öka känsla av trygghet och göra att du kan leva ditt liv som vanligt trots att du känner oro över överfall.

Det är inte ovanligt att vara orolig för överfall när man joggar eller promenerar hem efter en festkväll på stan, detta till trots att överfall är relativt ovanliga i Sverige. Förhoppningsvis kommer ett överfallslarm aldrig att användas, men vad det faktiskt gör för många är att det ökar känslan av trygghet och tar bort onödig oro. Enligt Polisen är det viktigt att inte ha en övertro på ett överfallslarm, men som komplement till riskmedvetenhet så är det bra. Det viktigaste är kanske att inte ta onödiga risker som att röra sig där det är dåligt upplyst eller tomt på folk. Om du vill köpa ett överfallslarm är det viktigt att det är godkänt. Batonger, pepparspray och tårgas går under svensk vapenlag och därför får du inte använda dessa som privatperson. Om du införskaffar ett överfallslarm är det viktigt att du vet hur det används, annars inger det ju bara en falsk känsla av trygghet. För att göra nytta ska du veta hur du utlöser larmet och det kan till och med vara en bra idé att testa överfallslarmet innan du börjar använda det.

Överfallslarm av olika slag

De vanligaste typerna av överfallslarm är sprayer eller ljudlarm. Med ett ljudlarm kommer du förhoppningsvis skrämma angriparen och dessutom kommer du göra omgivningen uppmärksam på att något händer. Dessa överfallslarm aktiveras genom att man drar ut en splint. Ljudstyrkan är ofta hög, omkring 110 decibel uppgår många larm till. 120 decibel anses vara en smärtgräns, så det är ett väldigt högt ljud som omgivningen med största säkerhet kommer att reagera på. Denna typ av överfallslarm är små och går ofta att bära i handen eller på en nyckelring eller liknande. Sprayer fungerar genom att förblinda och ibland märka angriparen. Om förövaren chockas och förblindas får du en chans att påkalla hjälp eller fly och om sprayen innehåller färg så blir det enklare att identifiera gärningsmannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *