Sköt om dina Ecco-skor

Sköt om dina Ecco-skor

Ecco är en av de största skobutikerna i Sverige, tillsammans med ett par andra aktörer. Oavsett om du köper skorna från Ecco eller någon annan butik, är sannolikheten stor att du behöver lägga viss tid på att sköta om dem. På så vis får du inte bara ett par skor som är fina och lever längre, utan du får också mer valuta för pengarna. Hur du bör sköta om dina skor beror på flera faktorer, men främst vilket material de är i. Ecco säljer skor i många olika varianter, bland annat i mocka, läder, textil och nubuck. Av dessa är till exempel mocka och nubuck särskilt ömtåliga, vilket ställer vissa krav på särskild vård.

Så rengör du

Som nämnt ovan skiljer sig rengöringen åt, beroende på vilka skor du köper. Ecco säljer huvudsakligen skor i dessa material:

  • Läder. Börja med att borsta bort smuts med en lämplig borste. Använd sedan läderrengöring på fläckar som inte går bort.
  • Oljat läder. Använd en skoborste och applicera rengöringsschampo om det krävs.
  • Ta en fuktig trasa för att avlägsna smuts och damm. En borste går också bra.
  • Mocka och nubuck. För dessa material krävs specialprodukter. Införskaffa en slipkloss, en mockaborste och rengöringsmedel som är särskilt anpassade för dessa material.
  • Bör ej läggas i tvättmaskinen. Använd skoborste samt rengöringsschampo vid behov.

Så vårdar du

Steg ett är alltid att rengöra skon. När det är avklarat kan du börja fundera på hur skorna skall vårdas ordentligt. Som vanligt beror på det på material:

  • Läder. Införskaffa skokräm, om du inte redan har det, och putsa upp till rätt nyans. Det här gör färgen bättre, impregnerar, ger näring, gör lädret blankare samt återställer utseendet i allmänhet.
  • Mocka och nubuck. Hitta kräm som är specialtillverkad för dessa material. Krämen bör impregnera och återställa. Efter att ha applicerat krämen kan du rugga upp ytan med hjälp av en mockaborste.
  • Oljat läder. Använd en impregnering som återoljar. På så vis får lädret ett nyoljat utseende, samtidigt som ett skydd mot väta och fukt ges.
  • Har du vita textilskor? I sådana fall kan du bättra på färgen ordentligt med flytande skokräm med vitt färgpigment.

Ecco skor är ett klassiskt märke som håller väldigt hög kvalité och underhåller man dessa skor rätt kommer de garanterat hålla länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *