Vad skiljer billiga cykelhjälmar från dyrare?

I de allra flesta fall är en cykelhjälm som kostar ett par hundra kronor lika säker som en hjälm med en prislapp på några tusen. Så hur skiljer sig egentligen billigare cykelhjälmar åt från de lite dyrare? Skillnaden ligger framför allt i hjälmens konstruktionskvalitet, ventilation, aerodynamik, vikt och komfort. Billigare cykelhjälmar har ofta lim eller tejp som håller ihop det inre skumlagret och det yttre skalet, medan de lite dyrare alternativen har ett inre skal som är gjutet ihop med det yttre, och därmed ger en mindre vikt och täcker bättre. Generellt sätt är även de dyrare hjälmarna mer hållbara, medan billigare cykelhjälmar ofta inte håller lika länge.

En funktion som många dyrare hjälmar har är att du enkelt kan ta bort vadderingen, samt att vadderingen har en varierande tjocklek och därför ger hjälmen en bättre passform. Vadderingen är även utbytbar, vilket gör att du vid behov kan byta ut den. Hakremmar av läder är ett annat sätt på vilket dyrare hjälmar skiljer sig åt från billigare. Vissa avancerade cykelhjälmar har även inbyggd elektronik. Detta är i och för sig inte särskilt vanligt, men flera tillverkare erbjuder möjligheten att montera en lampa på hjälmen, använda ett skydd för kallt väder samt andra funktioner och tillbehör som är specifika för de olika modellerna av cykelhjälmar.

Vad kan jag förvänta mig av olika cykelhjälmar?

De cykelhjälmar som tillhör det lägsta prissegmentet består främst av hjälmar för barn och pendlare. I denna prisklass hittar du endast väldigt enkla hjälmar för racercykling och mountainbikecykling. De flesta hjälmar i denna klass har begränsad ventilation och lämpar sig därför endast för fritidscykling och pendling. Dessa cykelhjälmar finns ofta i en enda storlek, vilket gör att liten vikt läggs vid komfort och passform.

I nästa prissegment finns fler hjälmar för racercykling och mountainbikecykling att tillgå. Heltäckande mountainbikehjälmar och triathlonhjälmar finner du dock högre upp i prisnivå. Där kan du välja mellan i princip alla olika typer av cykelhjälmar, förutom de allra dyraste hjälmarna som är särskilt framtagna för triathlon samt heltäckande hjälmar. Många hjälmar i denna prisklass är utrustade med MIPS eller liknande tekniker, vilket ger en ökad säkerhet. Utforska Tooorch breda sortiment av cykelhjälmar här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *