Raka sig på det gamla goda sättet

Raka sig på det gamla goda sättet

De flesta männen måste raka sig. Idag har det blivit till en vardagsrutin som man snabbt vill ha bakom sig. Man rakar sig med en rakhyvel köpt på mataffären och med raklödder från samma märke. Det många har glömt bort är att rakning varit ett hantverk och fortfarande är det idag, om än i mindre skala. Gentlemän beställde tider på salonger för att få en hel behandling av en barberare och ta tid för sig själv. Idag finns det fortfarande salonger med barberare som erbjuder dessa rakningar. Alla har dock varken tiden eller pengarna för att gå till någon som rakar dig varje gång det behövs. Man kan dock raka sig hemma på det gamla goda sättet. Här förklarar vi hur en rakning med kniv går till.

Förberedelser

Innan rakningen börjar är det viktigt att tvätta rent huden med en mild tvål. Använd inga preparat som kan torka ut huden, så som peeling eller starkare rengöringsmedel. Det är viktigt att huden behåller sin fukt. Smörj gärna in huden med en tunn olja som ger huden fukt och gör att kniven glider bättre under rakningen. När du har gjort det är det dags för löddret. Antingen använder man raktvål som man borstar upp ordentligt och löddrar in med en rakborste. Man kan även använda sig av någon rakkräm som man kan applicera med rakborste eller med handen. Lägg därefter en varm och fuktig handduk över ansiktet en stund för mjuka upp och hålla raktvålen varm.

Själva rakningen

Se till att rakkniven är väl slipad och raka medhårs med väldigt långsamma rörelser. Första gångerna kan det vara bra att ha en lite slöare kniv, så att man lär sig att ”känna in” kniven. Håll kniven ca 30-40 graders vinkel mot huden. Var noga med att hela tiden strama ut huden med den andra handen samtidigt som du sakta drar med kniven längs huden. Raka sakta och långsamt och se hela tiden till att kniven har bra glid. När du rakat medhårs så löddrar du in hakan ännu en gång och rakar på precis samma sätt mothårs för att hakan ska bli extra slät. Vill man göra det lite lättare för sig väljer man att använda rakhyvel.

Skölj ansiktet med kallt vatten för att huden och porerna ska dra ihop sig. Låt gärna en kall handduk ligga som ett omslag några minuter. Torka torrt och smörj in med en aftershave, helst utan alkohol eftersom alkohol torkar ut huden. Efter det här steget är du färdig rakad med en slät och fin haka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *