Var jobbar man som frilansare?

Var jobbar man som frilansare?

Är du frilansare och jobbar till största del ensam? Det finns i sådana flera alternativ att överväga när det kommer till arbetsplats. Ordnar men en arbetsplats i hemmet så kan man göra avdrag för det. Att skaffa ett eget kontor är inte alltid aktuellt, eftersom det helt enkelt kan bli ganska dyrt, särskilt om man är verksam i större städer som Göteborg och Stockholm.

Visst finns det lite billigare lediga kontor att hitta, även i städer som Göteborg och Stockholm. Då innebär det dock ofta att de ligger utanför staden, att man ändå måste dela med andra eller att någonting annat är ”fel” – exempelvis att lokalen är mycket liten. Här är en sida som kan hjälpa dig på vägen.

I hemmet

Hur du kan göra avdrag för att arbeta i hemmet beror på vilken bolagsform du har. Har du enskild firma och bor i hyreslägenhet till exempel, finns inga krav på minsta arbetstid per år, såvida du inte väljer att göra avdrag enligt schablonmetoden. Skillnaden om du bor i en bostadsrätt är att du kan dra av en del av månadsavgiften till föreningen, istället för hyran. Hur mycket du kan dra av baseras på hur stor del av lägenheten som är inrättat för att arbeta inom.

På kaféer och bibliotek

Inte helt ovanligt som frilansare är att man slår sig ned på kaféer eller på bibliotek för att jobba. Fördelen med att göra det på bibliotek är att man kan sitta längre stunder utan att känna att man tar upp för mycket plats. Nackdelen är att det sällan finns kaffe – men det går ju andra sidan att ordna på egen hand.

På resande fot

Begreppet digital nomad har blivit vida känt de senaste åren. Det innebär att den, som har ett arbete som inte är bundet till en plats, reser runt med sin laptop och jobbar på olika platser i världen. Det ordnas regelbundet träffar och längre resor med andra digitala nomader i olika länder. En del använder resandet som ett sätt att betala lägre skatt än vad man hade betalat i sitt hemland. För att det ska vara möjligt finns en del regler som man måste ta hänsyn till, givetvis, och det ser olika ut beroende på vilket land man har medborgarskap i.

Vissa tittar även på lediga kontor och använder dem under begränsad period. Det finns även kontorscenter med filialer över hela världen som erbjuder kontorsplatser. Således kan man ena månaden hitta lediga kontor i exempelvis Göteborg, för att nästa månad åka till Sydostasien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *