Chelseaboots – en klassiker

Chelseabootsen är en samtida klassiker och har precis som namnet antyder fått sitt namn från stadsdelen Chelsea i London. De passar utmärkt till det mesta, från kostymbyxor till jeans och är en stilfull men samtidigt enkel typ av skor. De har en nära passform och kännetecknas dels av de elastiska resåren på sidorna av ankeln och dels av den söm som går över skons mittparti. På baksidan av bootsen sitter ofta en ögla eller textilflik som gör det lättare att dra på och av sig skon. Det tillsammans med avsaknaden av snörning gör att det är en väldigt smidig sko att ha och göra med. Nuförtiden kan de ibland ha en dragkedja på sidan istället för resår i skaftet och det är en förstås smaksak vilket av dessa alternativ man föredrar. Chelseabootsen är en stilren och tidlös sko som fungerar lika bra i höstrusket som under kyligare vinterdagar, inte minst de varmfodrade modellerna.

Historia

Skon sägs ha designats av J. Sparkes-Hall, drottning Viktoria av Storbritanniens skomakare, som år 1851 tog patent på designen. Chelseabootsen blev snabbt populära och bars av såväl män som kvinnor, både som promenadsko och som ridsko. Trenden höll i sig genom hela återstoden av den viktorianska tiden, ända fram till vår tid. Rockstjärnor som The Beatles och Rolling Stones gjorde på 1960-talet chelseastöveln omåttligt populär och det var först nu de började kallas just chelseaboots. Än idag finns chelseabootsen i både herr- och dammodell och i flertalet olika varianter: bredare och smalare passform, med och utan spetsiga tår, höga och låga, med och utan klack, klassiska chelseaboots och så kallade Beatleboots och fler därtill.

Beatlebootsen är en variant av chelseabootsen som har ett ankelhögt skaft, en tightare passform, en spetsigare tå och en högre klack. Den är förstås uppkallad efter The Beatles och kan ha antingen elastisk resår eller dragkedja. En annan typ av sko som härstammar från chealseabootsen är jodhpurbootsen, en variant av chelseastöveln vars svenska namn är stövletter. Stövletten, som används flitigt av ryttare, har även den ett ankelhögt skaft, en rundad tå och en lägre klack. Chelseastövelns populäritet bekräftas av det faktum att den kommer i så många olika varianter och det är sannerligen en fulländad sko som aldrig tycks bli omodern! Besök denna sida för att hitta snygga Chelseaboots.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *