Så vårdar du dina Dr Martens

Dr Martens skor har varit populära under lång tid, och det finns inga tecken på att de kommer att bli otrendiga någon gång snart. De är kända för en hög kvalitet, och med tanke på att de anses tidlösa, så kan de ses som en god investering. Det är alltså inga ”slit och släng-skor”, som bärs en säsong och som sedan kastas.

För att förlänga livslängden på skorna finns det en del saker man kan göra. De är i läder, som är ett levande material. Men hur ska man egentligen ta hand om dem påbästa sätt? Om du följer stegen nedan kan du vara säker på att livslängden förlängs, och att de ser fräschare ut under en längre tid.

Rengör skonsamt

Lite då och då krävs rengöring för att de ska se fortsatt fräscha ut. Använd skonsamma medel när du gör det, så som tvål eller diskmedel. När du borstar bort smutsen fungerar det utmärkt med en diskborste eller tandborste, om du inte har en riktig skoborste. Se till att stråna på den borste du inte använder är för hårda, bara.

Återfukta

Lädret har varit skinn från ett levande djur, och det behöver återfuktas och tas om hand (precis som vår egen hud). Om inte detta görs kommer lädret att torka snabbare, kanske spricka och till slut förlora sin hållbarhet. Ta en trasa eller svamp och gnid in ett läderbalsam i dina skor. Det här kommer att löna sig på lång sikt.

Använd rätt skoputs

När du putsar dina Dr Martens behöver du en puts som matchar färgen på skorna. Det behöver inte matcha exakt – men ju närmre, desto bättre. Om du har Dr Martens som är i flera färger, eller om du inte hittar en puts som matchar, så kan du välja ett neutralt skoputs.

Att applicera skoputsen kan göras med hjälp av en trasa. Tryck inte för hårt, men se till att putsen masseras in ordentligt. Gör cirkulära rörelser.

Gör det regelbundet

Rengöring, putsning och återfuktande av skornas läder bör göras regelbundet. Ultimat är om du kan göra det ungefär var tredje månad, beroende på hur mycket de används. Tänk på att förvara dem rätt när de har blivit blöta – om du torkar dem nära ett hett element till exempel, så kan de torka ut lädret och leda till sprickor i dina Dr Martens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *